Tel: +385 1 2110 020
Email: info@elpro-solutions.hr
Proizvodi

Difuzni senzori

Ovaj način otkrivanja sličan je radu senzora blizine. Snop svjetlosti od odašiljača pogađa objekt koji šalje svjetlost pod više kutova. Određena količina svjetlosti vraća se u prijemnik senzora i tako se otkriva meta. Čimbenici koji utječu na udaljenost otkrivanja su boja, veličina i oblik predmeta. Domet otkrivanja ovih senzora određuje se na temelju “testa bijele pozadine”. Ova podloga ima faktor refleksije od 90% i smatra se “standardnim objektom”. Tamni i mat predmeti daju manje refleksije i tada se mora povećati osjetljivost senzora ili se senzor mora postaviti bliže objektu za otkrivanje. U takvim slučajevima mora se voditi računa da se svjetlosni predmeti u pozadini ne otkriju pogreškom. Postoji nekoliko vrsta difuzne detekcije:

 

Difuzija s uklanjanjem pozadinskih efekata imaju definirani opseg detekcije za svaki objekt određene boje, svjetline i oblika. Prikladni su za otkrivanje tamnih predmeta ispred svijetle pozadine. Jednostavno su za montiranje i podešavanje.

 

Difuzija uz uklanjanje utjecaja prednjeg dijela. Senzori ove vrste imaju mrtvu zonu ispred sebe. Objekti koji se nalaze u ovoj zoni nisu otkriveni.

 

Difuzija s porastom pozadinskih učinaka. Senzori ove vrste otkrivaju samo svjetlost koja dolazi iz pozadine. Ako senzor ne vidi pozadinu, izlaz mijenja stanje. Ovo je korisno za objekte koji ne reflektiraju svjetlost prema senzoru.

Kategorija: